ByPhyllis

Belfast castle
Tänk att vi fortfarande bara befann oss på dag två i Belfast. När jag har varit ute på rundresor brukar jag inte lägga så många dagar i städerna. Jag vet att jag brukar bli nöjd ganska fort, men jag kände att vi hade behövt minst en dag till i Belfast.
 
Det är bara att erkänna att jag skulle ha läst på mer eller i alla fall ha en plan på vilka sevärdheter som jag ville se. Men är det inte alltid så att man är "efterklok?"
 
Regnet fortsatte den här dagen. En fläck på min kameralins som du kan se på mina bilder är minnet av det. Vi hade vissa idéer innan om vad vi ville se och slottet var en av de sakerna.
 
För mig kändes det som en lättnad att stå här och blicka ut över slottet och staden i bakgrunden. 
Kanske lite som en frihetskänsla ...
 
Om du har mer tid än vad vi hade kan du promenera upp hit. Tänk bara på att det tar tio minuter med taxi, fast jag tycker att det kändes som det tog längre tid när vi åkte. Du får en otroligt vacker vy över staden och du kan också bege dig ändå högre upp till "Cave Hill." Då får du se slottet ovanifrån. 
 
Det finns även vandringsleder i Cave Hill County Park. Hop-on-hop-off bussen går också hit. Den som jag rekommenderade att ta en tur på. Ett bra sätt tycker jag att snabbt få en överblick av en stad.
 
 
L letade efter de "nio katter" som finns gömda i trädgården. Jag läste på en resblogg att den kallas för "Cat garden" och att besökarna kommer att ha lycka så länge som det bor en katt där - helst en vit. De består både av mosaik och i skulptur form. Sedan har vi den "ofriserade" katten på bilden. :-)
 
Du kan få en karta i receptionen för att få hjälp att hitta alla. L hittade alla utom en. Jag gick bara runt och insöp atmosfären och fotograferade. Minsta lilla grönska och slottsmiljö får mig att bli extra lycklig. 
 
Det måste vara extra fint här en solig dag. 
Det "nya" slottet var klart 1870.
 
Båda de föregående slotten uppe på Cave hill hade brunnit ned, men skam den som ger sig. Artonhundraelva beordrade den tredje markisen av Donegall att ett nytt slott skulle uppföras på platsen och det har stått där sedan dess. 
 
Bra att det finns envisa markiser! Jag älskar slott. Ibland har jag tänkt att jag måste ha varit en slottsfru i ett tidigare liv, eller en piga, haha. Semester med ett slottsboende i England hade varit mysigt. 
 
Har du någonsin sett en stressad katt? Vi kanske har lite att lära av dem?
 
Trots regnet var det härligt att strosa omkring runt slottet och i parken. Likväl som musik och dans på någon av Belfast pubar, så är detta ett skönt avbrott från alla intryck i staden. 
 
Vi fortsätter vår slottstur ...
 
Tusen kramar
 
Phyllis Andersson
 
 
 
Sightseeing i Belfast
I maj hade jag och en väninna några intensiva dagar i Nordirland. Det blev inte att jag bloggade något när vi var där, men nu i efterhand så märker jag att det hade varit lättare. Som tur är så har jag bilderna därifrån som gör det lättare att minnas vad vi gjorde.
 
I det senaste inläggen har jag skrivit om vår resa och här fortsätter den! 
 
Jag gillar verkligen bibliotek och bokhandlare. Det gör mig lite andäktig. :-)
Hittar L något spännande i arkiven?
 
Efter vår efterlängtade irish coffee fortsatte vi ut på stan och regnet hade minskat som tur var. Vi besökte "The Linen Hall Library" som är från 1788 och Belfast äldsta bibliotek. 
 
Den äldsta boken är från 1490 och den heter: "De Anima" skriven av en österländsk läkare. Den handlar om hälsa och välbefinnande. Tänkte man på det redan på den tiden? Den hade jag velat läst! Fast jag är tveksam om du kan hitta den på Bokus?
 
Jag slog upp en bok och jag hittade platsen dit vi skulle åka nästa dag ...
En liten dikt också ...
 
Det här är det sista biblioteket som lever på medlemskap och gåvor i staden. Belfast kallades en gång för "Linenopolis" för alla linnefabriker som fanns där. Då förstår man vad namnet på biblioteket kommer ifrån. 
 
Vi fortsatte vidare och det blev ett besök på Turistbyrån. Det var utanför den som den "arga mannen" dök upp. Han kanske står och lurpassar på turisterna där. Jag skrev om honom i mitt förra inlägg, men han försvann lika fort som han kom. 
 
The City Hall. Här stod tidigare "The Linen Hall Library." 
 
Jag kände mig fortfarande lite illa till mods när vi kom in i "The City Hall." Jag minns att mannen som verkade ha hand om alla besökare tittade lite extra på mig och såg bekymrad ut. Han frågade: "Hur är det"? Haha, såg jag så ledsen ut. 
 
Bara att komma in här tog andan ur en, så vackert det var! Den omtänksamma mannen hade fullt upp med att fotografera grupper. 
 
Förutom att bli fotograferad, så kan du vara med på en guidad visning här. 
Alla dessa vackra fönster.
 
Det är väldigt fint runt omkring "The City Hall." Ett bra ställe att ta med sitt kaffe till och sätta sig på en bänk eller på gräsmattan. "The City Hall" är också ett väldigt bra riktmärke i staden. Den var en av våra första "hållpunkter" när vi skulle hitta hem första dagen.
 
Precis bakom detta område ligger shoppinggatan. Idag blev det ingen shopping för oss. Vi fortsatte på andra äventyr. 
 
Tusen kramar
 
Phyllis Andersson
 
 
Historiska pubar i Belfast
Jag hoppas att du har haft en skön Midsommar! Jag har precis kommit tillbaka från Siaröfortet som ligger ute i Stockholms skärgård. Tyvärr var ju inte vädret det bästa, så vad gör man då?
 
Jag kan rekommendera Siaröfortet för dig som vill ha lugn och ro, men då ska du inte glömma öronpropparna eftersom rummen på vandrarhemmet var riktigt lyhörda. Jag kommer att skriva mer om det i ett annat inlägg. 
 
Nu ska jag fortsätta med Belfast resan. En av de stora sevärdheterna är de historiska pubarna. Vår chaufför från "The black taxi tour" släppte av oss vid Crown Liquor Saloon. Han berättade att en av prinsarna nyligen hade varit här.
 
Det var skönt att lämna de regniga gatorna och komma in i värmen.
Det var svårt att undvika suddiga bilder här. Det var mörkt och folk i rörelse hela tiden. 
 
Det var fler som tänkte likadant och även vad gällde irish coffee verkade det som eftersom deras grädde var slut. Det var ändå värt att gå in här. Det är nog den finaste puben som jag någonsin har besökt.
 
De har organiserade pubturer här också precis som i Dublin. Den som fanns i min guidebok varar i tre timmar och då hinner du med fyra historiska pubar. Det ingår en "dryck" på varje pub och du får också uppleva irländsk folkmusik. 
 
Det var inte lätt att komma fram i baren. 
 
Vi råkade ut för en arg man utanför turistbyrån. Han kom från ingenstans, mumlade något och försvann lika snabbt. Jag tror att han såg min kamera och retade upp sig på den. Det är nog inte alla som gillar det nya med alla turister. Vår guide berättade om att många kryssningsfartyg åter har börjat stanna till i Belfast. 
 
Han berättade också att vi kunde råka ut för att någon kom fram och frågade oss var vi var ifrån. Med det ville han säga att de då undrade vilket område i staden vi kom ifrån. Det kan hända att de kommer fram och frågar det eftersom de inte känner igen oss. 
 
Ett sällskap som kanske tittar på foton?
 
Vi fortsatte till puben bredvid som var lite lugnare och där de förhoppningsvis skulle kunna servera oss en irish coffee. Jag tror att vi bägge var lite tagna efter taxi turen. Det hade startat upp många tankar i huvudet och jag funderade på hur det måste ha känts under den tiden.
 
Tänk att hela tiden behöva vara på sin vakt? Men du vänjer dig säkert, det måste du ju göra. Eller så flyttade man härifrån.
 
 
Äntligen fick vi det vi hade längtat efter! Det värmde gott och det var precis vad vi behövde efter dagens upplevelser. Efter den guidade visningen så hade jag fått en annan känsla för staden. Det var som om man förstår vad människor måste ha varit med om. 
 
Eller har fått en aning om, att förstå är nog omöjligt. Vi hade nog behövt lite musik och dans efter detta. Jag kan rekommendera för er som ska åka hit att besöka "Cathedral Quarter" som är ett område med mycket pubar och musik. 
 
Skål!
 
Tusen kramar
 
Phyllis Andersson